Seværdigheder i Cannes

Byen Cannes på den Franske Riviera

Byen Cannes ved den Franske Riviera er en by fuld af drømme. Ferie, palmer, overdådige paladser, blå himmel og hav, filmstjerner og royalty til sidst lige luksusyachter og shopping uden grænser. Denne scene er en kontrast til de Provencalske bjergskråninger med forårets mimoser, den gamle by og markeder med alle farverne og dufte, her kan man mærke Provence´s evige bankende hjerte.Ud over de sædvanlige turist fordomme kan Cannes overraske og tilbyde noget for enhver smag og pengepung, og så får man helt gratis Cóte d´Azurs udsædvanlige skønne klima.

En af Cannes skønne strande

I dag har Cannes ca. 68.000 indb. Byen blev grundlagt i 997, ved foden af en bakke, som tjente som udkigspost. Cannes startede som en lille fiskerihavn, der blev kaldt “Portu Canuae” Byen har oplevet Spansk, Engelsk og Saracener invasion.Fra 1834 fik den Franske Riviera et godt ry for sit dejlige klima, efter at Lord Henry Brougham og Vaux besluttede, at tilbringe vinteren her.De endte med at blive i 34 år.Det gjorde Cannes til et fristed for Konger, Dronninger, prinser og hertuger, og for de store forfattere og kunstnere. Den første turistsæson blev født fra efterår til vinter. Med fremkomsten af ferie med løn, skiftede sæsonen til foråret og sommeren.

Strandpromenaden i Cannes

Strandpromenaden La Croisette er en af de meget berømte promenader, og det forstår man  godt, den har både en fantastisk udsigt over La Napoule-bugten og Esterel-bjergene, den begynder ved den gamle havn ved Palm Beach og ender ved Palais des Festivals. Den indbyder til at promenere på, ligesom franskmændene gør, der er et mylder af mennesker døgnet rundt.

La Croisette i Cannes
La Croisette i Cannes

På vandsiden står de karakteristiske blå stole, der er meget efter tragtede af Franskmændene til at sidde på og læse avis eller en bog, mens man følger med i livet. Som turist er det en god måde at få et lille hvil, mens man lader sig underholde af den sammensurium  af sjove typer, ferie gæster i jogging sko og “franskmandinder” i stilletter, der lufter deres små hunde.

Tivoli på La Croisette
Tivoli på La Croisette

Der er også et lille Tivoli til børnene. La Croisette har også nogle storslåede offentlige haver herunder en rosenhave med 14.000 roser. Vender man sig om og krydser over midterrabatten med dens palmer og overdådige farveorgie af blomster der bliver udskiftet hele året rundt.

Hotel Carlton i Cannes
Hotel Carlton i Cannes

Den mondæne del af Cannes er ensbetydende med luksushoteller som Carlton (1911 ) Majestic (1923) Martinez (1920erne), her kan man se røde Ferrarier og smarte damer overlæsset med Louis Voitton rejsetasker.Alle de kendte mærkevare butikker ligger i lange rækker kun afbrudt af dyre restauranter.I 1850 var Croisetten kun en sti, der løb parallelt med havet på tværs af klitterne.

Cannes rådhus i Sydfrankrig
Cannes rådhus i Sydfrankrig

Cannes rådhus er byens top arbejdsgiver med ca. 3000 ansatte. En af grundene til det høje tal er byens intense aktivitet med dens mange events hele året rundt. Cannes indbygger tal er officielt 68.000 dette tal stiger til ca. 85.000 i lavsæsonen og i mellemsæsonen fordobles tallet og når vi når hen til højsæsonen tredobles det oven i købet. Til at vedligeholde alle de smukke bede er der 164 mand og det ses tydeligt, der er fantastisk flot plantet til med blomster hele året rundt. Man kan ikke gå en tur uden at se mænd der står og ordner bede. Derfor er Cannes også af Comitede Fleurissement de France (Den franske blomster  kommission) blevet tildelt den fjerde blomst som er det højeste en by kan få.

Kig til den gamle by i Cannes
Kig til den gamle by i Cannes

Den gamle bydel La Suquet  ligger på en bakke med udsigt over Cannes. det 22 m høje tårn, er den bygning der bedst repræsentere det gamle Cannes. Det blev ødelagt under revolutionen men restaureret på initiativ af byens fiskere, der altid havde brugt det som et referencepunkt, når de navigerede rundt på havet.

Vejen op til Le Suquet
Vejen op til Le Suquet

Det kan betale sig at arbejde sig op af de stejle brostensbelagte smalle veje til den gamle bydel Le Suquet.

Place de la Castre
Place de la Castre

At sætte sig på en af bænkene på det fredfyldt torv Place de la Castre ved siden af statuen Notre Dame de la Paix , der våger over de besøgende og så nyde den fantastisk udsigt. I ruinerne af et middelalder kloster fra 1200-tallet, der tilhørte den munkeorden som nu holder til på Lérins øerne,  har byen indrettet musee de la Castre.

Udsigt over Cannes by
Udsigt over Cannes by

Panoramaudsigt over Cannes, lystbådehavnen og Esterel bjergene,en nydelse mens man nyder  den helt utrolige stilhed, der er en stor kontrast til den travle moderne by man kigger ned på.

Kirken Notre Dame de l´Esperance
Kirken Notre Dame de l´Esperance

Kirken i den gamle by Notre-Dame de l´Espérance fra 1648

Udsigt fra den gamle by Cannes
Udsigt fra den gamle by Cannes

Middelhavet og bjergene der omkranser byen er et fantastisk syn og heroppe, er der en dejlig stilhed. Det er også spændende at gå på opdagelse i de små snævre gader på vej ned fra toppen og at spise på de charmerende restauranter, hvor det koster en brøkdel af de store dyre. Her oser det af liv og provencalsk stemning.

Le Marche Forville i Cannes
Le Marche Forville i Cannes

Markedet Le Marché Forville er det største marked i Cannes.Her er en spændende atmosfære hektisk og afslappet på en gang. Aromaen af krydderier bølger gennem luften.

Shopping gaden Rue d´Antibes i Cannes
Shopping gaden Rue d´Antibes i Cannes

Rue d´Antibes er den gamle kejserlige vej og en del af Route National 7, der går fra Toulon til Antibes. Rue d´Antibes er Cannes ultimative shopping gade, her er et meget stort udvalg af butikker i alle prisklasser samt gallerier og små cafeer. Hvis man bliver træt af at shoppe, kan man beundre de arkitektoniske smukke huse, der er bygget i det 19. århundrede. Nogle af de flotte døre er stadig forsynet med initialer fra deres første ejer. De fleste af husene har også smukke smedejerns gitre, der næsten virker som skulpturer i deres forskellighed.

Palais des Festivals i Cannes
Palais des Festivals i Cannes

Festival Hall og film Festival. Denne enorme bygning med sin til tider omstridte arkitektur, blev bygget i 1982 på La Croisette, og franskmændene elsker at hade den.Historien om Palais des Festivals er tæt knyttet til historien om Cannes Film Festival. At være vært for denne førende begivenhed startede i Palais Stephanie, der blev opført i 1947 på La Croisette. I lyset af den stigende succes med Film Festivalen og fremkomsten af erhvervsturisme, især med den første MIPTV kongres tilbage i 1965. Så byen Cannes besluttede at bygge et ny kongres center i 1979 ved det kommunale Casino. Alt i alt kan Palais des Festivals tilbyde 35.000 m2 udstillingsareal og 20 auditorier. Hvert år huser det 50 internationale handelsbegivenheder med 300.000 delegerede. Det gør at Cannes har en af de største business turismer i Frankrig. Til stor glæde for hoteller og restauranter.

Palais des Festivals i Cannes
Palais des Festivals i Cannes

Cannes er også kendt for sin årlige filmfestival, der i år 2015 er fra 13. maj til 24. maj. Her går alle de kendte op ad den røde løber på Palais des Festivals for at deltage i uddelingen af Palm d´Or, “de Gyldne Palmer”. Det har gjort Cannes til Europas svar på Hollywood. Når det ikke er filmstjerner der står på den røde løber, vrimler det med turister, mange vil meget gerne fotograferes her.

Parken ved Palais des Festivals
Parken ved Palais des Festivals

Skulptur på pladsen ved Palais des Festivals.

Kong Christian 10. i Cannes
Kong Christian 10. i Cannes

På pladsen ved Palais des Festivals er der en statue af vores gamle kong Christian den 10., som var æresborger i Cannes. Den blev rejst i begyndelsen af 30´erne. Christian den 10. blev også gift her i byen den 26. april 1898 med Storhertuginde Alexandrine af Mecklenburg-Schwerin, datter af Storhertug Friderich Franz og Storfyrstinde Anastasia Maikhailovna af Rusland.Den borgelige vielse blev forrettet af Cannes borgmester i Villa Wenden som stadig eksisterer.

Håndaftryk foran Palais des Festivals
Håndaftryk foran Palais des Festivals

Foran den store trappe ved Palais des Festivals på Esplanade Pompidou og i parken omkring, kan man se håndaftryk i fortorvet af mange berømtheder. Filminstruktører, skuespillere og andre internationale berømtheder har lavet et aftryk af deres hænder og skrevet deres underskrift, som en sjovt minde om disse mennesker til eftertiden. Der er ind til nu lavet 400 håndaftryk til glæde for filmfans og andre besøgende.

Hotel Carlton i Cannes
Hotel Carlton i Cannes

Hotel Carlton hører til de meget fotograferede hoteller, ikke mange kommer til Cannes uden lige at gå forbi det gamle hotel, der blev bygget i 1912, det har haft nogle omtumlede tider. Under 1. verdenskrig blev det beslaglagt og brugt som hospital. I 1944 tog officerer fra den amerikanske generalstab det i besiddelse. Hollywood stjernerne vælger som regel dette hotel, så det er ikke uden grund, at det ser ud som om det stråler, nå man kikker på det.

La Malmaison i Cannes
La Malmaison i Cannes

La Malmaison ligger på La Croisette i nr 47, museet er vært for tre store samtidskunst udstillinger om året. Før byen Cannes købte La Malmaison var dens historie tæt bundet til Grand Hotel, som blev bygget i 1863 efter tegninger af arkitekterne Vianey og Blondel. Grand Hotel var i brug indtil slutningen af halvtredserne, hvor det blev revet ned og derefter genopbygget i 1963. Det blev renoveret i 1983 0g 1993. Bygningens charmerende proportion af værelserne virker godt til kunstudstillingerne, hvor hæderspladserne regelmæssigt går til berømte malere som Matisse og Picasso, for hvem Cóte d´Azure har vist sig som en uudtømmelig kilde til inspiration og til verdensberømte kunstnere som Miro og César.

Brougham Square i Cannes
Brougham Square i Cannes

På pladsen Brougham Square foran det firkantede bassin, står statuen af Lord Brougham lavet af billedhugger Paul Liénard. Den blev indviet 19. december 1879. Han synes at våge over forbi passerende med et menneskekærligt blik. Om sommeren sejler børnene i bassinet med små både, man kan leje

St. George i Cannes
St. George i Cannes

Kirken Eglise St. George er en dansk kirke i Sydfrankrig, og har siden 2006 lånt den katolske kirke St. Georges til gudstjenester, kirkelige handlinger og andre arrangementer. Kirken var oprindelig en anglikansk kirke bygget af den senere engelske kong Edward VII til ære for sin bror prins Léopol, Hertug af Albaby, som døde natten til den 25. marts i 1884 i sit sommerresidens på La Californie i Cannes. Byggeriet blev påbegyndt i 1885 og stod færdigt i 1887. I 2006 fik  den Dansk Kirke i Sydfrankrig tilladelse til at leje kirken til gudstjenester og kirkelige handlinger, og den blev officielt taget i brug i forbindelse med biskop Erik Norman Svendsens besøg samme år.

Skriv en kommentar

Fuldfør regnestykket (for at modvirke spam) *