Nice

Skønne Nice i Sydfrankrig

Nice er Frankrigs femte største by. Nice ligger med en fantastisk flot strandpromenade til den ene side og er ellers omkranset af bjerge, vinmarker, olivenlunde og pragtfulde villaer med smukke haver. Nice er kun overgået af Paris hvad turister angår, og det forstår man godt, byen har det hele. Den har storbyens udbud af kulturelle og historiske oplevelser og store shopping muligheder, strand, vand og kun en times kørsel væk kan man stå på ski om vinteren, mere kan man næsten ikke ønske sig, for slet ikke at nævne deres dejlige klima.

Springvand på Place Masséna i Nice
Springvand på Place Masséna i Nice

Nice blev grundlagt af grækerne i oldtiden og fik navnet Nikaia, som betyder “den der bærer sejren”. Senere kom den på romerske hænder, langt senere under huset Savoyen og derefter under Italien indtil 1860, hvor den efter en folkeafstemning tilfaldt Frankrig. Byens navle er Place Masséna med de med de karakteristiske rosafarvede bygninger. Pladsen er fornyeligt blevet forskønnet samtidig med, at der blev lagt sporvognsskinner ned til den nye letbane. Det storslåede springvand er fra 1815.

Kik til Cimiez i Nice
Kik til Cimiez i Nice

 Det mest eksklusive kvarter er Cimiez, som ligger op ad et højdedrag,hvor der findes ruiner af en romersk arena, og det er også her man finder Chagal museet.

Nice ved den franske Riviera

Udsigt ud over Nice oppe fra Colline Chateau, hvor man kan se den smukke kyst, der er en del af den franske Riviera.Nice har utrolig meget at byde på udover strand og vand.

Basilica Notre Dame i Nice
Basilica Notre Dame i Nice

 Nice domkirke fra 1864 er et mesterværk indenfor barokarkitektur.Notre Dame har to kvadratiske tårne, der er 65 meter høje og meget smukke ornamenter og friser. Vi kunne desværre ikke komme ind og se kirken, da den var lukket på grund af siesta.

Snævre gader i den gamle by i Nice
Snævre gader i den gamle by i Nice

 Spadser en tur gemmen den gamle bydels charmerende snævre gader, som stammer helt tilbage fra 1800-tallet. Her i den gamle bydel i Nice finder du mange spændende specialforretninger, restauranter, barer og natklubber, hvis man forsætter ender man på Saleya blomstermarked. Nice by er opdelt i 58 kvarterer.

Saleya blomstermarked i Nice
Saleya blomstermarked i Nice

Saleya blomstermarkedet er en af attraktionerne i Nice. Her er alt i farvestrålende blomster, masser af dejlig frugt og grønt.

Blomster og grøntmarked i Nice
Blomster og grøntmarked i Nice

Blomstermarkedet i Nice holder åbent alle dage undtagen mandag, her er der antikvitetsmarked om formiddagen. På begge sidder af markedet ligger der restauranter, hvor man kan sidde med et glas kold vin og følge med i det heftige liv der udspilles. Desværre er restauranterne her nogle af de ringeste spisesteder i Nice med en elendig service.

Chapelle de la Miséricorde i Nice
Chapelle de la Miséricorde i Nice

 Chapelle de la Misericorde er oprindeligt dedikeret til Saint Gaetano, den sene barok arkitektur er et mesterværk.Indvendigt er der dekorationer fra 19. århundrede af maleren Bistolfi. Siden 1828 har kapellet tilhørt Scuola Black Penitents grundlagt i 1329.

Saint-Réparate Cathedral i Nice
Saint-Réparate Cathedral i Nice

Saint Reparata-katedralen  blev bygget mellem 1650 og 1699, og blev flere gange renoveret indtil udsmykningen af facaden i 1825 i barokstil. Det indvendige stammer fra slutningen af det 17. til midten af det 18. århundrede og viser den Liguriske indflydelse. Friserne er en hyldest til herskerne House of Savoy. Malerier af kunstnerne Ercole Trachel, Joseph Provensau og Jean-Bapitste Passadesco, alle fra Nice.

Nice opera
Nice opera

 Operaen i Nice er blev bygget i 1885 af Arkitekt Francois Aune. Her havde også tidligere ligget et teater, der blev bygget i 1776 af Marquis de Maccarani. Teater Maccarani, senere teater Royal blev ødelagt i 1881 ved en tragisk brand under en opførelse af Lucia de Lammermoor. Verdi havde også gennemført sin Aida her i 1879. Operaen blev ombygget i stil med Paris Garnier opera, som er et af de fineste franske teatre. Udover opera er her et imponerende repertoire, som også omfatter klassiske koncerter og balletter.

Promenade des Anglais i Nice
Promenade des Anglais i Nice

 En slentretur langs den fem kilometer lange strandpromenade med udsigt til det azurblå Middelhav er balsam for sjælen.

Ridende politi på Promenade des Anglais
Ridende politi på Promenade des Anglais

 Promenaden blev anlagt i 1820erne af en gruppe velhavende englændere. Af samme grund hedder promenaden i dag Den Engelske Promenade eller Promenade des Anglais. Promenade des Anglais står ikke bare som symbolet på Nice, men på Cóte d´Azur Sydfrankrig. Strandpromenaden summer altid af liv, her sidder turister og fastboende og slapper af på de kongeblå stole, der står opstillet langs stranden. Her står de lokale indbyggere i Nice på rulleskøjter, cykler eller jogger sig en tur.

Hotel Negresco i Nice
Hotel Negresco i Nice

 Det er også på Promenade des Anglais man kan se det flotte Hotel Negresco, som er bygget i 1912. I salon royale hænger en Baccarat-lysekrone med 16.000 sten.

Haven forand Messéna Museum i Nice
Haven forand Messéna Museum i Nice

 Massena Museum ligger i et lille palace på Promenade des Anglais. Museet rummer interessante samlinger af billeder blandt andet af Maréchal Masséna.

Hyggelig park til Museum Messéna
Hyggelig park til Museum Messéna

 Til Museum Messéna er der en køn lille have, hvor man kan gå ind og sidde på en bænk og bare nyde haven og roen midt i en hektisk storby.

Udsigten til havnen i Nice
Udsigten til havnen i Nice

 Man skal også gå op til Colline du Chateau, det er en stor oplevelse. Der er ikke andet end ruiner tilbage af selve chateauet, men der er en storslået udsigt over havnen og byen. Når man har nydt den smukke udsigt, kan man nyde en forfriskning på en af de små cafeer, hvor man kan sidde og bare nyde den fantastiske stilhed, en stor kontrast til byens evig støj. Eller man kan gøre som franskmændene holde picnic på græsset og lade børnene lege på den store legeplads.

Billed af den Russiske ortodokse Katedral i Nice
Russiske ortodokse Katedral i Nice

 Den fantastiske udsmykkede Russiske ortodokse Katedral i Nice er inspireret af Saint Basil på Røde Plads i Moskva, den ortodokse katedral er et majestætisk vidne til en tid, hvor det russiske aristokrati kom til Nice. Zar Nikolaj II støttede og finansierede  opførelsen  fra 1903 til 1912. Arkitekten hed Préobrajenski. Interiøret er kendt for sine fresko malede vægge. Der er et enkelt skib med en utrolig overflod af ikonografi, et billede af Jomfru Saint Michael og et billede af den velsignede Frelser.

ni14

 Der er store shopping muligheder i Nice, du kan finde alt lige fra kædebutikkerne Zara og H&M til Chanel, Kenzo og Gucci, eller stormagasinet Galeries Lafayette.

Bliver du træt af at shoppe er der store muligheder for at få en cafe eller  cappucino, Nice har hele 236 cafeer.

 

Chagall Museet er et must for alle der elsker Marc Chagall.

På dette unikke museum i Nice, som er bygget specielt til Chagalls værker, kan man fortabe sig i hans store malerier med bibelske motiver.

Der er også en lille have med en café.

Da Marc Chagall blev 85 år overdrog han hele sin samling til den franske stat som gave.

Matisse-museum i Nice
Matisse-museum i Nice

 Lidt udenfor Nice i en skyggefuld park finder man Matisse museet i to etager, som er et besøg værd alene for husets skyld.

Her et billede af karnevald i Nice Februar 2013
Karneval i Nice igen 2013

Nices meget flotte karneval igen fra 13. februar til 1. marts 2015 Karnevalet har sine rødder i ældgamle hedenske ritualer taget op af kirken i middelalderen. Læs mere om karnevalet 2015 på

www.nicecarnaval.com

Er man til skiferie kan Nice stadig være et godt valg, for udover alle byens seværdigheder, er der kun en times kørsel, så kommer man til Frankrigs sydligste alpine ski område Isola 2000. Der er ikke så mange rejsemål, hvor man kan stå på ski om formiddagen og så promenere langs strandpromenaden i solskin om eftermiddagen.